Ποικιλίες ελληνικού καφέ

 In BLOG

Ο ελληνικός καφές προκύπτει από συγκεκριμένα χαρμάνια, με συγκεκριμένο ψήσιμο που τον κάνει ξανθό και με πολύ ψιλό άλεσμα. Ο Ελληνικός ή Τούρκικος καφές όπως τον λένε οι γείτονές μας έχει για την ακρίβεια τις ρίζες του στην Αραβία. Πρώτοι οι Άραβες άρχισαν να πίνουν τον καφέ αφιλτράριστο στο μπρίκι. Συγκεκριμένα, οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής έβαζαν την χύτρα του καφέ πάνω στην άμμο που κάλυπτε τα κάρβουνα για να τα κρατήσει αναμμένα. Γι’ αυτό και ο παραδοσιακός και πλέον τελετουργικός τρόπος για να ψήνεις αυτόν τον καφέ που φέρνει και άριστα αποτελέσματα λόγω ομοιόμορφης θέρμανσης είναι πάνω στην άμμο της χόβολης σε χάλκινο μπρίκι.

Στην Ελλάδα ο καφές γίνεται πιο ανοιχτόχρωμος σε σχέση με την Τουρκία και τις Αραβικές χώρες και δεν περιέχει άλλα αρώματα ή πρόσθετα, όπως κάρδαμο. Είναι πιο συμπυκνωμένος και σερβίρεται σε μεγαλύτερη ποσότητα ανά φλιτζάνι.

Για τον ελληνικό καφέ ή καφέ στο μπρίκι  χρησιμοποιούνται παραδοσιακά τόσο ποικιλίες ARABICA  όσο και ROBUSTA . Συνήθως η κλασική γεύση που θυμίζει ελληνικό καφέ από τα παλιά χρόνια αφορά καφέδες τύπου RIO  και SANTOS, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστική γεύση ωστόσο δεν είναι πάντα πολύ ποιοτικοί, αλλά έχουν χαμηλότερη τιμή . Για τον λόγο αυτό από τα παλιά χρόνια αυτές οι ποικιλίες χρησιμοποιούνταν για τον ελληνικό καφέ ,ώστε να είναι προσιτός σε όλους . Σιγά σιγά όμως έγινε μέρος της κουλτούρας μας , και ο κόσμος άρχισε να αναζητά ως ένα βαθμό τις γεύσεις αυτές.

Καφές γεωγραφικής προέλευσης RIO: Πρόκειται για το είδος που χρησιμποιεί εδώ και δεκαετίες η ελληνική αγορά σαν βάση για την παρασκευή του ελληνικού καφέ. Αντιπροσώπευε ανέκαθεν το 90% του συνολικού όγκου εισαγωγών καφέ στην Ελλάδα και το ποσοστό αυτό, μολονότι τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κάπως προς όφελος των καφέδων Κεντρικής Αμερικής, εξακολουθεί να είναι μεγάλο.

Καφές γεωγραφικής προέλευσης SANTO: Θεωρείται καλύτερη ποιότητα από το ΡΙΟ. Καλλιεργείται στην περιοχή του Sao Paolo και φορτώνεται στο λιμάνι του Santos από όπου πήρε και το όνομά του. Είναι μαλακός καφές και δεν έχει πικράδα ή οξύτητα, αντίθετα έχει ιδιαίτερο άρωμα. Συμμετέχει στο χαρμάνι του ελληνικού καφέ και δευτερευόντως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον εσπρέσο, σε πιο σκούρο ψήσιμο.

Ο δικός μας ελληνικός καφές  «το Φίλημα» περιέχει εκλεπτυσμένες και προσεκτικά επιλεγμένες ποικιλίες καφέ τόσο από το RIO όσο και το SANTOS, αλλά και από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής , με στόχο να συνδέσει την διαχρονική γεύση του Ελληνικού καφέ με πολύπλοκες νότες φρούτων και λουλουδιών , που συνθέτουν μια μοναδική γευστική εμπειρία στο φλιτζάνι.

Ακόμα να κάνεις την καθημερινή πράξη αγάπης σου;

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search