Το Φίλημα: FAQ για τον ελληνικό καφέ
Είτε τον έχεις πιει την Κυριακή στο καφενείο ενός ορεινού χωριού που ήσουν εκδρομή, είτε είναι ο καφές που προτιμάς καθημερινά πριν πας στη δουλειά, ο ελληνικός καφές είναι σταθερή αξία για τον ελληνικό λαό και είναι συνδεδεμένος με την παράδοση και τις αναμνήσεις μιας άλλης πιο αθώας εποχής.
Δεν χρειάζεται όμως να μένει στο παρελθόν, ο ελληνικός καφές μπορεί να είναι και σύγχρονος και να αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το δυναμικό παρόν.
Όπως ακριβώς είναι και ο δικός μας ελληνικός καφές “το φίλημα” που είναι αποτέλεσμα προσεκτικά επιλεγμένων χαρμανιών από δύο κορυφαίες χώρες παραγωγής καφέ, τη Βραζιλία και την Αιθιοπία,. Η ένωση αυτών των κόκκων δημιουργεί ένα χαρμάνι που ισορροπεί απόλυτα ανάμεσα στη γλυκύτητα και την ένταση, φέρνοντας το καλύτερο της διεθνούς καφεκοπτικής παράδοσης σε κάθε φλιτζάνι.
Πάμε να λύσουμε όμως τώρα κάποιες από τις πιο βασικές απορίες γύρω από τον ελληνικό καφέ;
Πόσο ανακάτεμα χρειάζεται ο καφές;
Η σωστή διαδικασία είναι να βάζουμε πρώτα το νερό σε θερμοκρασία δωματίου στο μπρίκι και μετά να βάζουμε την ανάλογη ποσότητα καφέ. Προσοχή! Το νερό δεν πρέπει να είναι ζεστό καθώς ο καφές “σοκάρεται” και βγαίνει πικρός.
Αν ανακατεύουμε συνέχεια τον ελληνικό καφέ, θα πάρουμε πιο πολλά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά και σίγουρα θα μας δώσει ένα έντονο καϊμάκι.
3 κοφτές κουταλιές για έναν μονό ελληνικό καφέ, και 5 κοφτές για έναν διπλό είναι αρκετές.
Ποιο είναι το μυστικό για το τέλειο καϊμάκι;
Μετά το συνεχές ανακάτεμα και όταν δούμε τον καφέ να ξεκινήσει να φουσκώνει, θα πρέπει να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Στο τέλος, επιλέγουμε να ρίξουμε τον καφέ στο φλιτζάνι από κοντινή απόσταση, και όχι από πολύ ψηλά που κάποιοι κάνουν.
Πολύ σημαντικό βέβαια είναι και να χρησιμοποιούμε σωστό μπρίκι, που να επιτρέπει στον καφέ να φουσκώνει ομοιόμορφα.
Κάνει καλό στην υγεία ο ελληνικός καφές;
Όπως όλα τα είδη καφέ αν καταναλωθούν στη σωστή ποσότητα μπορεί να έχουν οφέλη στον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα ο ελληνικός καφές είναι ένας καφές πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, το χλωρογενικό και το καφεινικό οξύ. Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
Γενική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να καταναλώνουμε μέχρι 4 φλυτζάνια καφέ, ή μέχρι 2 οι έγκυες και θηλάζουσες.
Είναι βαρύς ο ελληνικός καφές;
Αμέσως μετά τον espresso, ο ελληνικός καφές είναι ο δεύτερος στη λίστα με τη λιγότερη καφεΐνη. Σε αντίθεση με τον φίλτρου που περιέχει την περισσότερη. Το πόσο βαρύς θα βγει ο καφές εξαρτάται από την ποσότητα καφέ και νερού που θα βάλουμε. Γενική σύσταση να πίνουμε και νερό μαζί με τον καφέ. Και με τον ελληνικό καφέ να τρώμε και ένα λουκουμάκι, όπως έκαναν οι παππούδες μας!
Χαλάει ο ελληνικός καφές;
Όπως όλα τα είδη καφέ, έτσι και ο ελληνικός καφές έχει ημερομηνία λήξης. Συστήνεται όταν τον αγοράζουμε να τον τοποθετούμε σε αεροστεγές δοχείο και να μην τοποθετείται στο ψυγείο, αλλά σε μέρος σκιερό και δροσερό.
Ο ελληνικός καφές είναι το είδος καφέ που είτε τον λατρεύεις είτε δεν θες να τον δοκιμάσεις ποτέ.
Εμείς με το Φίλημα επιδιώκουμε να γίνει ο αγαπημένος όσων αγαπούν τον ελληνικό καφέ αλλα και όσων διστάζουν τόσα χρόνια να τον εντάξουν στην καθημερινότητά τους.
Όπως είπαμε άλλωστε αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα σε κόσμους.
Και μια καθημερινή πράξη αγάπης που οφείλεις να κάνεις προς τον εαυτό σου.
